Biotine

Biotine maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines.Biotine speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Je hebt het nodig om energie uit eten vrij te maken. Daarnaast is Biotine van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel, voor gezond haar en een gezonde huid.

Waar zit biotine in?

Biotine komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, lever, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

Hoeveel heb ik nodig?

Voor Biotine is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Als er geen ADH bepaald kan worden schat men een Adequate Inname (AI) . Voor biotine is door de Gezondheidsraad alleen een adequate inname (AI) vastgesteld van 40 mcg per dag.

Wat is veilig?

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van Biotine Daarom is er geen bovengrens aan te geven.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan Biotine

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van Biotine Een teveel aan Biotine kan geen kwaad. Het overschot plas je uit.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan Biotine

Een tekort aan Biotine is zeldzaam, omdat deze vitamine in een groot aantal voedingsmiddelen voorkomt. Bij een Biotine -tekort ontstaan er verschijnselen als huidafwijkingen, tongontsteking, verminderde eetlust, moeheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie. De stof avidine, die in rauw kippeneiwit voorkomt, bindt zich aan Biotine , waardoor Biotine niet meer kan worden opgenomen. Avidine is echter niet tegen verhitting bestand, zodat gekookte of gebakken eieren deze stof niet meer bevatten.