Choline

Choline is een halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Het is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby's produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stof aanmaken.

Choline is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Choline is onderdeel van celmembranen en speelt een rol bij een aantal stofwisselingsprocessen.

Bij een dosering van meer dan 7 gram per dag kan choline zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Choline kan een onaangename geur hebben, vergelijkbaar met een vislucht.

Waar zit choline in?

Choline komt in veel voedingsmiddelen voor, met name melk, eieren en pinda’s zijn rijke bronnen. Voor veganisten kan het derhalve nuttig zijn extra choline in de vorm van supplementen in te nemen.

Hoeveel choline heb ik nodig?

De Gezondheidsraad heeft voor volwassenen een Adequate Inname (AI) vastgesteld van 400 mg/dag, als hoeveelheid richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten.