Foliumzuur (Vitamine B11)

Foliumzuur (vitamine B11) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Tevens is het van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur is verder belangrijk tijdens de zwangerschap voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur komt van nature voor in groene groenten, fruit, volkoren producten, brood, vlees en in mindere mate in melk en melkproducten.

Hoeveel foliumzuur heb ik nodig?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid foliumzuur is voor volwassen mannen en vrouwen vastgesteld op 300 mcg. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, krijgen het advies om naast hun dagelijkse voeding een supplement te nemen (met 400 mcg foliumzuur) van vier weken voor tot acht weken na de conceptie.

Wat is veilig?

Van een hoge inname van natuurlijk foliumzuur dat in de voeding voorkomt zijn nog nooit nadelige effecten waargenomen. De bovengrens voor volwassenen is vastgesteld op 1000 mcg (ruim drie keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van volwassenen).

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan foliumzuur?

Omdat een teveel aan foliumzuur uit supplementen ervoor kan zorgen dat een vitamine B12-tekort niet ontdekt wordt, heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor foliumzuur uit supplementen voor volwassenen vastgesteld op 1000 mcg per dag. Dit geldt overigens alleen bij een ernstig vitamine B12 gebrek als gevolg van een auto-immuunziekte (pernicieuze bloedarmoede), waardoor er nagenoeg geen vitamine B12 wordt geabsorbeerd.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot afwijkingen van de rode en witte bloedcellen en veranderingen in het beenmerg. Ook kan een foliumzuur-tekort een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darm tot gevolg hebben. Andere verschijnselen zijn een verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Een tekort aan foliumzuur bij vrouwen aan het begin van de zwangerschap verhoogt het risico op een open ruggetje bij de baby. Daarom wordt er een extra supplement van 400 mcg geadviseerd aan zwangere vrouwen (van vier weken voor de conceptie tot acht weken daarna).

Ook zijn er aanwijzingen dat foliumzuur meehelpt het homocysteïnegehalte van het bloed te verlagen. Dit gehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Er is nog geen direct verband aangetoond tussen de inname van foliumzuur en hart- en vaatziekten.