Kalium

Kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Waar zit kalium in?

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood. Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Hoeveel kalium heb ik nodig?

Om gezond te blijven is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium bij zowel mannen als vrouwen 3.500 mg per dag.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan kalium?

Voor kalium is geen aanvaardbare bovengrens opgesteld. Bij langdurig gebruik van 3 gram kaliumchloride als supplement bovenop de normale voeding, zijn er bij gezonde mensen geen nadelige effecten op de gezondheid gevonden.

Wel kunnen kaliumsupplementen met hoeveelheden van 5 tot 7 gram per dag negatieve effecten hebben op de hartfunctie. Een acute kaliumvergiftiging kan optreden als iemand ineens 18 gram of 18.000 mg kalium per dag inneemt en het teveel aan kalium onvoldoende uitplast. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan in het ergste geval leiden tot een hartstilstand.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan kalium?

Een kaliumtekort (hypokaliëmie) als gevolg van een te lage inname via de voeding komt zelden voor. Een tekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen.

Een kaliumtekort is te herkennen aan deze symptomen:

  • verminderde eetlust
  • verzwakte spieren
  • misselijkheid
  • lusteloosheid
  • in ernstige gevallen hartritmestoornissen

Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Veel producten rijk aan kalium eten, zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en brood is ook een prima oplossing.