Koper

Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment in huid en haar, een goede werking van het afweersysteem en de bloedstolling. Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Koper is ook van belang voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening van ons lichaam.

Waar zit koper in?

Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Verder zijn groente en fruit en cacaoproducten bronnen van koper

Hoeveel koper heb ik nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is vastgesteld op 0,9 mg. Zwangere vrouwen hebben extra koper nodig (1,0 mg per dag). Tijdens de zwangerschap wordt koper namelijk in de placenta en de foetus vastgelegd. Ook vrouwen die borstvoeding geven hebben meer koper nodig (1,3 mg per dag) om de hoeveelheid koper te compenseren die met de moedermelk het lichaam verlaat.

Welke factoren beïnvloeden de opname van koper?

De opname van koper wordt geremd door zink en door een vitamine C inname van minimaal 1500 mg per dag. Dit komt overeen met zo’n 25 sinaasappels.

Wat is veilig?

De Europese Voedveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft als maximale veilige dosis voor volwassenen 5 mg koper/dag vastgesteld.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan koper?

Een teveel aan koper wordt meestal veroorzaakt door verontreiniging van voedingsmiddelen en/of dranken. Symptomen die hierbij ontstaan zijn een overmaat aan speeksel, pijn in de buik, misselijkheid, braken en diarree.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan koper?

In Nederland zijn er geen aanwijzingen voor het bestaan van kopertekorten. Een ernstig tekort leidt tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking. Als je meer ijzer, zink en vitamine C binnenkrijgt dan er in de normale voeding aanwezig is, neemt het lichaam minder goed koper op.