Magnesium

Magnesium is betrokken bij zeer veel processen in het lichaam. Het is een mineraal en nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen. Verder is het belangrijk voor de vorming van botten en spieren en goed functioneren van spieren. Ook draagt het bij aan de energievoorziening van de lichaamscellen. Magnesium zorgt voor de goede werking van een groot aantal enzymen. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken

Waar zit magnesium in?

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Opname van magnesium

Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert van 20 tot 60%. Dit hangt af van de hoeveelheid die in de voeding zit. Hoe meer er in de voeding zit, hoe lager het percentage dat je lichaam opneemt.Voeding met een hoog gehalte aan fytaat vermindert de opname van magnesium. Fytaat is een stof dat voorkomt in volkoren graanproducten.

Hoeveel magnesium heb ik nodig?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen man is 350 mg. Bij een vrouw is dit 300 mg.

Wat is veilig?

Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit. Bij meer dan 250 mg magnesium per dag extra, dus naast magnesium in je eten, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan magnesium?

Bij een teveel aan magnesium ontstaat lichte diarree.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan magnesium?

Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Toch krijgt volgens diverse onderzoeken 60% van de bevolking te weinig magnesium binnen. Ongezond eten is de belangrijkste oorzaak van een tekort. Bij vrouwen ligt de kans op een tekort nog hoger dan bij mannen. Bij een langdurig tekort aan magnesium treden klachten op als irritatie van de zenuwen in de spieren, hartritmestoornissen, maagkrampen en vermoeidheid.