Mangaan

Mangaan is een mineraal dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam, die betrokken zijn bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren (de energiestofwisseling). Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Daarnaast draagt het bij aan de bescherming van lichaamscellen en bij oxidatieve stress. Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.

Waar zit zink in?

Mangaan komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en volkoren graanproducten, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee.

Hoeveel zink heb ik nodig?

Voor mangaan is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Als er geen ADH bepaald kan worden schat men een Adequate Inname (AI) . De adequate Inname mangaan voor volwassen mannen en vrouwen is vastgesteld op 3 mg per dag.

Welke factoren beïnvloeden de opname van mangaan?

Factoren die de opname van mangaan beïnvloeden zijn de aanwezigheid van calcium, fosfaat en ijzer. Bij een hoog gehalte aan deze drie stoffen in de voeding vermindert de opname van mangaan, bij een laag gehalte verbetert de opname.

Wat is veilig?

De maximaal veilige dosis voor mangaan is 11 mg/dag. Bij de veilige dosis gaat het om een gemiddelde waarde, waarbij een ruime marge is genomen.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan mangaan?

Een teveel aan mangaan veroorzaakt beschadigingen aan het zenuwstelsel. Een overmaat aan mangaan via de voeding komt echter zelden voor.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan mangaan?

Voor de mens zijn geen specifieke symptomen bekend van een mangaantekort. Wel zijn in een experimentele studie bij proefpersonen die een voeding kregen met weinig mangaan huidafwijkingen vastgesteld. Bij proefdieren zijn afwijkingen in de hersenen en het skelet gevonden.