PABA
Paba is een afkorting van para-aminobenzoëzuur. Paba is een aminozuur. Een aminozuur is een bouwsteen voor eiwit. Het stofje is een onderdeel van vitamine B11. Para-aminobenzoëzuur wordt beschouwd als onderdeel van het vitamine B-complex. Dit is de gehele groep B vitaminen. PABA is geen vitamine maar eigenlijk een halfvitamine. Halfvitamines worden in voldoende mate door het lichaam gemaakt. Vroeger was de lijst met vitamines een stuk langer.
Paba helpt de goede darmbacteriën, ofwel darmflora, bij de productie van folaat. Folaat is een verwante vorm van foliumzuur (vitamine B11). PABA is daardoor betrokken bij de vorming van:
- ✓ Rode bloedcellen, ook wel erytrocyten genaamd. Rode bloedcellen zijn belangrijke cellen in het bloed. Deze vervoeren zuurstof naar vele cellen in het lichaam.
- ✓ Celbestanddelen, belangrijke bouwstenen van het DNA en RNA. DNA komt voor in elke cel en bevat het erfelijke materiaal. Door voortplanting wordt het DNA doorgegeven aan het nageslacht. RNA is nodig om DNA te kopiëren voor nieuwe cellen.
- ✓ Witte bloedcellen, ook wel leukocyten genaamd. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat indringers in ons lichaam, zoals bacteriën en virussen, onschadelijk worden gemaakt.
Waar zit PABA in?
PABA komt voor in voedingsmiddelen zoals lever, eieren, nier, tarwekiemen, zemelen, melk en yoghurt.
Zonnebrandcrème
In zonnebrandcrème wordt PABA gebruikt als zonnefilter. Het blokkeert namelijk ultraviolette (UV) straling op de huid. Onderzoek toont positieve resultaten voor het tegengaan van grijs haar en het sterker maken van de nagels. Deze resultaten werden geboekt met behulp van PABA suppletie. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan naar PABA suppletie. Daarom is er nog geen wetenschappelijk onderbouwd advies bekend.
Hoeveel PABA heb ik nodig?
In Nederland en in de Europese Unie is geen ADH voor PABA opgesteld.
Wat is veilig?
Omdat PABA opgeslagen kan worden in de lever en het schadelijk kan zijn, wordt aangeraden om niet meer dan 100 mg per dag uit voedingssupplementen in te nemen.