Selenium

Selenium of seleen is een spoorelement dat werkt als antioxidant. Selenium zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Verder maakt selenium zware metalen die soms in voeding terecht kunnen komen minder giftig. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Bovendien zou selenium mogelijk bescherming kunnen bieden tegen het ontstaan van prostaatkanker. Selenium is ook van belang voor een goede weerstand, voor de ontwikkeling van de zaadcellen en voor gezond haar.

Waar zit selenium in?

Selenium is in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Het gehalte aan selenium in plantaardige producten hangt af van de hoeveelheid selenium in de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan selenium dan groenten. Ook orgaanvlees (zoals lever en nier), vis en schelpdieren en paranoten bevatten veel selenium.

Hoeveel selenium ik nodig?

Voor selenium is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Als er geen ADH bepaald kan worden schat men een Adequate Inname (AI). De Adequate Inname (AI) selenium voor volwassen mannen en vrouwen is vastgesteld op 65 microgram per dag.

Wat is veilig?

De maximale veilige dosis voor selenium is 300 mcg per dag. Dit komt overeen met drie kilo rijst of tweeënhalve kilo vlees. Paranoten bevatten in verhouding veel seleen. Bij de veilige dosis gaat het om een gemiddelde waarde, waarbij een ruime marge is genomen.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan selenium?

Het is vrijwel onmogelijk om via eten te veel selenium binnen te krijgen. Als je supplementen gebruikt kun je wel te veel binnenkrijgen. Een overdosis aan seleen is te herkennen aan:

  • verlies van haar, nagels en tanden.
  • huidbeschadigingen.
  • aandoeningen van het zenuwstelsel.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan selenium?

In Nederland komt een seleniumtekort normaal gesproken niet voor. Symptomen van een tekort zijn gezien bij mensen die lange tijd parenterale voeding zonder selenium kregen. Bij parenterale voeding worden voedingsstoffen via de bloedbaan gegeven. Symptomen die optreden bij een selenium-tekort zijn hartstoringen, spierpijn en spierzwakte.