Vitamine A

Vitamine A is oplosbaar in vet en van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels. Ook is vitamine A belangrijk voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Je vindt vitamine A in dierlijke producten en het wordt toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten.

Vormen van vitamine A

In dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. In groente en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Er bestaan verschillende vormen carotenoïden: alfa- en bètacaroteen en bèta-cryptoxanthine.

In supplementen komt vitamine A voor als retinylacetaat of palmitaat. Er zijn ook supplementen op de markt met alleen bètacaroteen.

Opname in het lichaam

Voor een goede opname van vitamine A in het lichaam is vet nodig. Van het retinol neemt het lichaam 70 tot 90% op en van de carotenoïden maar 9 tot 22%. Het lichaam slaat vitamine A op in de lever. Een teveel aan vitamine A wordt ook gedeeltelijk opgeslagen in het vet.

Hoeveel vitamine A heb ik nodig?

Volwassenen hebben dagelijks 800-1000 mcg vitamine A nodig

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dat staat dan op het etiket. In lever zit veel vitamine A. Een stukje runderlever van 100 gram bevat bijvoorbeeld meer dan 27.000 mcg vitamine A. Leverworst of leverpaté bevat 1.000 tot 1.200 mcg vitamine A per boterham.

Carotenoïden (provitamine A) komen veel voor in verschillende soorten groenten, zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie.

Waar is vitamine A goed voor?

Vitamine A speelt een belangrijke rol in het lichaam.

  • Zo is het goed voor het gezichtsvermogen, door vitamine A kunnen je ogen zich aanpassen aan het schemer
  • Draagt het bij aan een normale werking van het afweersysteem
  • Speelt het een rol bij de ontwikkeling van het ongeboren kind en de groei van kinderen
  • Is het betrokken bij de aanmaak van huidcellen en cellen in je luchtpijp, haar, tandvlees en longweefsel
  • Helpt het bij het gezond houden van de huid

Vitamine A-tekort

Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid veroorzaken.

Te veel vitamine A

Een teveel aan vitamine A kan ontstaan als je vaak lever eet of supplementen met veel vitamine A slikt. Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en niet om carotenoïden (provitamine A) uit groente en fruit. Wel kunnen supplementen met hoge doseringen bètacaroteen (meer dan 15 mg per dag) het risico op longkanker verhogen. Bij zwangere vrouwen verhoogt te veel vitamine A de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby.

Wat is veilig?

De Gezondheidsraad heeft de veilige bovengrens voor vitamine A voor volwassenen vastgesteld op 3000 mcg per dag.