Vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B1 heb je nodig om koolhydraten te verbranden om om te zetten naar energie in het lichaam. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Waar zit vitamine B1 in?

Vitamine B1 komt voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. De meeste voedingsmiddelen hebben een laag gehalte aan vitamine B1.

Hoeveel vitamine B1 heb ik nodig?

De hoeveelheid vitamine B1 is afhankelijk van de hoeveelheid energie die iemand nodig heeft. Volwassenen hebben per dag minstens 0,1 mg vitamine B1 per megajoule nodig. Gemiddeld heeft een volwassen man met een inactieve leefstijl ongeveer 11,5 megajoule per dag aan energie nodig. Dit komt overeen met 1,15 mg vitamine B1 per dag. Vrouwen hebben ongeveer 8,5 megajoule nodig bij een inactieve leefstijl. Dit komt overeen met 0,85 mg vitamine B1 per dag.

Wat is veilig?

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B1-inname. Er is daarom geen veilige bovengrens vastgesteld.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B1?

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van vitamine B1.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B1?

Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot problemen gerelateerd aan het zenuwstelsel zoals depressie, een verlaagde irritatiedrempel, concentratieproblemen en geheugenverlies. Andere verschijnselen zijn spierzwakte, verminderde reflexen, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen. Na aanvulling van vitamine B1 verdwijnen de meeste verschijnselen, maar de veranderingen in het zenuwstelsel zijn blijvend. Beriberi is de klassieke vorm van een vitamine B1-tekort. Een ernstig vitamine B1-tekort kan het gevolg zijn van chronisch overmatig alcoholgebruik in combinatie met een voeding die weinig vitamine B1 bevat. Het geheel van de psychische stoornissen die hierbij optreden (geheugenverlies, dementie en delirium) wordt het Wernicke-Korsakoff-syndroom genoemd.