Vitamine B2

Vitamine B2 (riboflavine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook speelt het een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Verder is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 draagt bij aan de bescherming van de cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade.

Waar zit vitamine B2 in?

Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.

Hoeveel vitamine B2 heb ik nodig?

De Gezondheidsraad heeft de ADH vitamine B2 voor volwassenen vastgesteld op 1.6 mg/dag. Dit komt overeen met 4 glazen melk.

Wat is veilig?

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B2-inname. Er is daarom geen veilige bovengrens vastgesteld.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B2?

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B2 inname.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B2?

Bij een tekort aan vitamine B2 kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan, voornamelijk bij de mondhoeken. Een vitamine B2-tekort kan leiden tot een verlaging van het hemoglobinegehalte en kan vermoeidheidsklachten geven. Dat is riskant: hemoglobine is de rode kleurstof in ons bloed en vervoert zuurstof in het bloed van de longen naar alle cellen in ons lichaam.