Vitamine B3
Vitamine B3 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en aanmaak van vetzuren. Het is van belang bij een goede werking van het zenuwstelsel. Verder draagt het bij tot een gezonde huid.
Waar zit vitamine B3 in?
Vitamine B3 (niacine) zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen, voornamelijk als nicotinamide. Verder kan het lichaam zelf vitamine B3 aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is een onderdeel van alle eiwitten die in voeding zitten.
Hoeveel vitamine B3 heb ik nodig?
De hoeveelheid vitamine B3 is afhankelijk van de hoeveelheid energie die iemand nodig heeft. Volwassenen hebben per dag minstens 1,6 mg vitamine B3 per megajoule nodig. Gemiddeld heeft een volwassen man met een inactieve leefstijl ongeveer 11,5 megajoule per dag aan energie nodig. Dit komt overeen met 18 mg vitamine B3 per dag. Vrouwen hebben ongeveer 8,5 megajoule nodig bij een inactieve leefstijl. Dit komt overeen met 14 mg vitamine B3 per dag.
Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B3?
Vitamine B3 komt in twee vormen voor: nicotinezuur en nicotinamide. Van het gebruik van grote hoeveelheden nicotinamide zijn geen nadelige effecten bekend. Deze vorm wordt over het algemeen gebruikt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Nicotinezuur, dat daarvoor ook gebruikt mag worden, kan zorgen voor bloedvatverwijding in de huid (‘flushing’). Dit heeft geen ernstige gevolgen De bovengrens voor nicotinamide is gesteld op 900 mg. De bovengrens voor nicotinezuur is gesteld op 10 mg per dag.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B3?
Een tekort aan vitamine B3 komt niet vaak voor, omdat een eiwitrijke voeding al voldoende vitamine B3 levert. Een tekort kan veranderingen in de huid veroorzaken als uitslag en ontstekingen. Daarnaast kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan. Ook zijn er effecten op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. Deze verschijnselen duidt men aan met de term ‘pellagra’, wat letterlijk ‘ruwe huid’ betekent. In zeer ernstige gevallen leidt pellagra tot bewustzijnsstoornissen of dementie.