Vitamine B5
Vitamine B5 (pantotheenzuur) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het draagt bij aan de energievoorziening van het lichaam. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen en zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Waar zit vitamine B5 in?
Vitamine B5 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor: vlees, vis, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, aardappelen, melk(producten), groente en fruit.
Hoeveel vitamine B5 heb ik nodig?
Voor vitamine B5 is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Als er geen ADH bepaald kan worden schat men een Adequate Inname (AI) . De Adequate Inname (AI) vitamine B5 voor volwassen mannen en vrouwen is vastgesteld op 5 mg.
Wat is veilig?
Nadelige effecten van een hoge vitamine B5-inname zijn zeer zeldzaam. Er is daarom geen veilige bovengrens vastgesteld.
Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B5?
Nadelige effecten als gevolg van een te hoge inname van vitamine B5 zijn zeer zeldzaam. Bij zeer hoge doseringen van tientallen grammen per dag (2000 keer de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt) kan diarree optreden.
Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B5?
Omdat vitamine B5 in veel voedingsmiddelen voorkomt, treedt een tekort aan vitamine B5 alleen bij ernstige ondervoeding op. Het ‘burning feet’ syndroom, het veelvuldig optredende, pijnlijke, branderige gevoel in de voeten dat vaak voorkwam in gevangenenkampen gedurende de Tweede Wereldoorlog, is waarschijnlijk het gevolg geweest van een tekort aan vitamine B5. Er zijn tegenwoordig in Nederland geen gevallen bekend van een vitamine B5-tekort en specifieke verschijnselen daarvan.